Kapcsolatfüggőség

május 16, 2016 Önismeret Nincs hozzászólás

1601134_270027673169938_472515912355128298_nMinden kapcsolatnak, két fő funkciója van

1. örömforrás legyen (szeretet, barátság, szex, közös időtöltés stb.)

2. együtt fejlődjünk (motiváció, inspiráció, a komfortzóna átlépése, szellemi és anyagi gyarapodás)

Ha a fejlődés forrásaként tekintünk a párkapcsolatra, a nehézségek nem jelentik törvényszerűen a szerelem végét. Az egészséges cél az, hogy egyenrangú felekként működhessünk egy egészséges kapcsolatban, miközben mindketten tiszteljük a másik értékeit és döntéseit.

Nem érdemes minden figyelmünket afelé fordítani, hogy a partnerünk mit mutat magából, hanem inkább önvizsgálatot érdemes tartanunk: mi hogyan érezzük vajon magunkat mellette? Ami nagyon fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat mellette, mivel csak az érzelmi biztonság bizonyos fokán képes az ember arra, hogy teljesen megnyíljon a másik előtt.

 A függőség

Olyan állapot, amikor valaki mástól várja a megerősítést, és reagálásuk befolyásolja cselekedetedét, érzelmét, és csak az ő szemükkel néz magára. Addig képtelen lesz bízni saját magában, erejében, míg kapcsolataiban valakitől mindig elvárja a megmentő szerepet. Így csak kiszolgáltatottá teszi magát, és állandóan szüksége lesz a másikra. Az önállótlanság állapotában azt várja, hogy egy külső segítség gondját viselje, mert ő nem tud magáról gondoskodni.

Az a személy, aki felvállalja a megmentő szerepet, egyúttal magához akarja láncolni a másikat, hogy annak szüksége legyen rá, ne legyen képes egyedül boldogulni. Persze ez egyfajta áldozat szerep is, aminek az üzenete: nézd én mindent megteszek érted!

Facebookon sok olyan poszt jelenik meg, ami ezt a szemléletet tükrözi. Íme két példa:

“Jó érzés hallani, hogy vigyázz magadra! De még jobb hallani, hogy itt vagyok, hogy vigyázzak rád!” 

“Én vigyázok rád ígérem, jöhet bármi, én megóvlak téged”

Milyen jól eső szavak ezek egy olyan ember számára, aki mindig kívülről várja a segítséget. Persze a megmentő is tudja ezt, így ez egyfajta manipuláció, a szükségállapot megerősítése. Vegye tudomásul a másik, hogy nélküle nem tud boldogulni.

Mi történik akkor, mikor problémák merülnek fel, és a kapcsolat gyengül? Jön az egymásra mutogatás időszaka.

A férfiak és nők egyaránt felelősek azért, hogy a függőség viselkedésmintái kialakultak. Ahogy ma a társadalom él, káros mindkét nemnek. Amíg az egyik nem, a másikat hibáztatja, sem nő, sem férfi, sem az egész társadalom nem száll ki a mókuskerékből. Abba kell hagyni a vádaskodást.

A függőségi állapot lehetetlenné teszi a bensőséges kapcsolat kialakulását, mert az csak egyenrangú társak között jöhet létre. Egyenrangú kapcsolatban is természetesen segítik egymást az emberek, azonban az a cél, hogy mindketten erősödjenek, és fejlődjenek a kapcsolatban, és nem a szükségállapot kialakítása  felé haladnak.

Hívj