Nőiség megélése

május 4, 2016 Önismeret Nincs hozzászólás

Te mitől érzed magad nőnek? 

Minden nő örül az elismerő pillantásoknak, bókoknak, de valakit zavarba hoz, és nem tudja elfogadni. Természetesen az elismerések erősítik az önbizalmat. Viszont ha folytonosan kellenek számodra a külső visszaigazolások, mert anélkül bebújsz a csigaházba, akkor az Önbizalmad egy kártyavár, csupán mások megítélésétől függ. Igazából ha nem kapod meg azokat a megerősítéseket, elismeréseket amiket elvársz, az azt jelenti, te nem ismered el, nem fogadod el saját magad nőként!!!

 girls-wallpapers-cute-women-pictures-

Patriarchátus kultúra hatása a nőkre

Fiúnak vártak a szüleid? Próbáltál megfelelni az elvárásnak, hogy jó “fia” legyél édesapádnak vagy édesanyádnak, ezáltal elnyomtad a nőiségedet? Esetleg kívántad bárcsak inkább fiúnak születtél volna?

A férfiak fennhatóságán alapul, és a kollektív tudat alapján a női testről kialakult felfogásunk és egészségügyi rendszerünk is ilyen irányultságú elvek alapján működik. Sokszor kérnek bocsánatot a NŐk a férjüktől, amikor kislánynak adnak életet, hogy nem voltak képesek fiút szülni. Ez egy ősi, a társadalomba ivódott elutasítása a NŐISÉGnek. Azt az üzenetet hordozza, hogy a NŐk teste alacsonyabb rendű és uralkodni kell rajtuk. Jelenleg napjainkban nem olyan drasztikus a helyzet, átalakulóban van ez a felfogás, értékrend, de azért még érezteti hatását, ha nem is tudatosan.

 Női ciklikus természet

Tinédzser korodban szégyellted mikor először megjött a menstruációd vagy mikor elkezdett nőni a melled? Cikiztek a fiúk az iskolában?

Sok kultúrában a menstruációt szentnek tartották, azonban némely társadalom tisztátalannak tartja, vannak vallási kódexek, melyekben a szégyennel és megalázással, a nők sötét oldalával hozták kapcsolatba. Ahhoz, hogy megbecsüljük a menstruációs ciklusunkat és vele járó bölcsességünket, el kell engednünk a negatív kollektív társadalmi megítéléseket, hiedelmeket.

A nő menstruációs ciklusa a természet ajándéka, hisz a vér kapcsolatot jelent az ősi NŐISÉGgel. Ciklusunk a NŐi kreativitás áramlását is irányítja. Az önkifejezés kiteljesedését a menstruáció kezdetétől a peteérésig tartó időszakban tapasztalhatjuk, hisz ez a termékeny időszak, ezért tele vagyunk energiával, fogékonyabbak vagyunk új ötletekre.  Ovulációt követően megnövekedik az ösztrogénszint, ami hatására nő a bal agyfélteke és  csökken a jobb agyfélteke tevékenysége. Ciklusunk második felében sokkal inkább befelé fordulunk, elmélyültebbek leszünk.

Szükséges megtanulnunk elfogadni és értékelni menstruációs ciklusunkat, nem úgy tekinteni rá, mint valami szükséges rossz, hisz addig megtagadjuk a NŐi minőségünket. Amíg generációk szégyenét hordozzuk magunkban, ne reméljük, hogy képesek leszünk megtanítani lányainknak saját testük szeretetét. A belső átalakulás után leszünk képesek felkészíteni a lánygyermekeket, így ők elfogadják majd mikor NŐvé cseperednek, és büszkék lesznek rá, nem kell szégyenkezniük.

Legyen egyensúly a NŐ és ANYA szerep között, és ahhoz hogy NŐ legyél egy párkapcsolatban, szükség van egy FÉRFIre.

Mai társadalomban az a tendencia, hogy a férfiak sokkal tovább maradnak gyermek lelkűek, és a társukban sokszor az anyai oltalmat és támogatást keresik. Mi NŐk meg hajlamosak vagyunk anyáskodni, és szép lassan a NŐ helyét átveszi a pótANYA szerep. Majd mikor megszületik a gyermek, és tényleg ANYA születik, akkor jön a gubanc, hisz az anyai szeretet a valódi gyermek felé irányul, és  az ilyen alapokra helyezett párkapcsolatban mélyrepülés következik be, mivel a NŐ el lett nyomva régen.

Természetesen nincs azzal semmi gond, ha támogatjátok egymást, sőt!!! Legyen ez kölcsönös, együtt jóban rosszban, működjön jól a kommunikáció, és mindketten vállaljatok felelősséget!!!

Téged mi gátol abban, hogy igazán NŐ lehessél?

Szeretnél rajta változtatni? 

Hívj